Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Wat is spinthout bij eikenhout?

Vaak krijgen we van de klanten de vraag wat spinthout ook wel spint genoemd is. Spinthout is het gedeelte van een stam tussen de bast en het kernhout (foto’s 1 en 2). Spinthout heeft een speciale functie: het zorgt voor de opwaartse sapstroom van water en mineralen en is bij eiken het levende hout. Spinthout heeft dezelfde structuur als kernhout en heeft duurzaamheidsklasse 5 (niet duurzaam). Vanwege deze lage duurzaamheid wordt spinthout niet voor buitentoepassingen gebruikt. Het wordt snel aangetast. Het vochtgehalte van spinthout is in de regel hoger dan bij kernhout.

Foto’s 1 en 2: Voorbeelden van spinthout bij eikenhout. Het spinthout is de licht gekleurde rand tegen de bast en schors aan.

Spinthout bij eikenhout
Bij eikenhout is de overgang van spinthout naar kernhout scherp: het spint kleurt wit en is lichter dan het kernhout (foto’s 1 en 2). De breedte van het spinthout kan variëren en is afhankelijk van het groeigebied. Wannneer de stammen wat langer liggen kleurt het spint juist wat donkerder en wordt het aangetast door schimmels (foto 3).

Foto 3: Lichtbruin gekleurd spinthout van een eikenstam die al wat langer ligt. De afscheiding met het lichtere kernhout is goed zichtbaar.

Spinthout in onze geschaafde planken
Tijdens onze inkoop en selectie van de eikenplanken letten we op de aanwezigheid van spinthout omdat het niet gewenst vanwege het kleurverschil met het bruinere kernhout. Voor alle eiken kwaliteiten geldt dat aan de bovenzijde geen spinthout is toegestaan. Aan de onderzijde kan een randje spint zitten. Bij de meeste werkstukken is een kant de zichtzijde en vormt spint aan de onderkant geen probleem (foto’s 3 en 4). De kwaliteit van een plank met een randje spint is niet anders dan zonder spint.

Foto’s 4 en 5: Bij de linkerfoto is het spint als twee lichtgekleurde randjes zichtbaar. Deze kant is de slechte zijde. Bij de rechter foto heeft derde plank van boven een randje spint.

Wil je meer weten over spinthout? Neem contact met ons op.