Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

De letterzetter

Tijdens onze inkoopbezoeken maken we wel eens wat mee! Onze contactpersoon in Tsjechië, een fervent piloot en houtexpert, nam me mee met een 35 jaar oude Cesna om de schade te laten zien die de letterzetter aan de fijnspar in Tsjechische bossen veroorzaakt. Deze luchtopname is gemaakt in de buurt van Viskov (ten noordoosten van Brno). In het midden van de foto is een donkergroen vlak zichtbaar. Dit zijn gezonde fijnsparren. Links daarvan zijn lichtbruin gevlekte vlakken zichtbaar. Deze opstanden zijn aangetast door de letterzetter.

De letterzetter is een donkerbruine kever van 4 – 5 mm lang. Deze kever komt het meest voor bij naaldbomen en nestelt zich onder de schors. Naaldbomen kunnen d.m.v. harsvorming zich tegen deze kever beschermen. In Tsjechië is het de afgelopen zomers droog en warm geweest. Bomen zijn verzwakt geraakt en worden geïnfecteerd door de letterzetter, kleuren langzaam bruin en sterven tenslotte af.

Wanneer een opstand is aangetast moet deze worden geoogst volgens de Tsjechische overheidsvoorschriften. In 2019 is er al meer dan 60.000 hectare van deze geïnfecteerde bossen geoogst. En de afgelopen jaren is er al 20 miljoen m3 aan fijnsparren bezweken! Een gevolg voor de boseigenaren is dat de rondhoutprijzen enorm zijn gedaald en dat op lange termijn de beschikbaarheid in gevaar kan komen. In andere midden-Europese landen tast de letterzetter ook de fijnsparbossen aan.

En wat heeft dit nu met de geschaafde planken van de Plankencentrale.nl te maken? In Tsjechië kopen wij gezaagde planken van verschillende loofhoutsoorten in. Omdat de fijnspar eerst geoogst moet worden hebben zaagteams en rondhouttransporteurs geen capaciteit om de door ons gevraagde loofhoutsoorten te oogsten. Gelukkig hebben we voldoende voorraad en geeft dit op dit moment geen problemen.