Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

De moseik: betaalbaar alternatief voor Europees eikenconstructiehout?

Wanneer we denken aan eikenconstructiehout, komt Europees eiken vaak als eerste in ons op. Maar er is een alternatief dat momenteel de aandacht trekt vanwege zijn lagere prijs – de moseik, ook wel Turks eiken genoemd. In dit artikel wordt deze houtsoort besproken. Deze houtsoort verkopen wij niet in de plankencentrale.nl omdat het niet geschikt is voor de vervaardiging van meubels.

Foto 1: Bladeren en eikels van de moseik of Turkse eik (stichtingmeergroen.nl).

Wat is de moseik?
Quercus cerris, beter bekend als moseik of de Turkse eik, is weliswaar familie van de Europese eik, maar het hout is verre van identiek. Het hout heeft vers gezaagd vaak een roze gloed wat aan rood Amerikaans eiken doet denken. Het hout groeit een stuk sneller dan Europees eiken.

Foto 1: verspreiding van de moseik (wikepedia.nl).

Waar groeit het?
Dit hout is voornamelijk te vinden in Zuidoost-Europa, met name in landen als Oekraïne, Roemenië en de Balkanlanden. Momenteel wordt het regelmatig aangeboden vanuit Roemenië in de standaard balkhout afmetingen.

Hardheid versus duurzaamheid
Hoewel het hout van de moseik hard is, betekent dit zeker niet dat het duurzamer is dan Europees eiken. Het is snel gegroeid en duurzaamheidsklasse 3 het is daarom raadzaam grondcontact te vermijden. Bovengronds heeft het een vergelijkbare duurzaamheid als Europees eiken mits juiste detaillering bij buitentoepassingen. Maar het spinthout is zeer gevoelig voor zowel drooghout als nathout-boorders. Probeer dan ook het hout zo spintvrij mogelijk te betrekken.

Problemen bij het drogen
De moseik droogt heel langzaam en krimpt meer bij het drogen dan Europees eiken en is daarmee een stuk gevoeliger voor scheuren waardoor het niet geschikt is voor brede eiken planken of maatvoeringen dunner dan 80 mm. Het is daarmee ook ongeschikt voor meubelhout, raamhout of kozijnhout.

Toepassing in parket kan vanwege de hardheid wél mits goed gedroogd  (vochtgehalte van 8 – 10 %) en enkel in kleine afmetingen. Het wordt als massief parket verkocht in DHZ- winkels in afmetingen van 15x120mm (dikte x breedte).

Geur
Afhankelijk van het groeigebied kan vers gezaagd de moseik soms een onaangename penetrante geur hebben, die echter verdwijnt na het drogen.

Toepassingen van de moseik
Vanwege de bovengenoemde eigenschappen is moseiken vooral geschikt voor eenvoudige houtconstructies, tijdelijke constructies en toepassingen waarbij een meer rustieke uitstraling gewenst is.

Waar bij Europees eiken vooral het 2e en 3e stuk van de stam gebruikt wordt voor constructiehout wordt bij de moseik ook de onderstam gebruikt voor balkhout en is het in zware afmetingen van bijvoorbeeld 40 x 40 cm verkrijgbaar. Let op dat de stammen geselecteerd worden op rechte draad zijn om torderen tijdens luchtdrogen te voorkomen.

De moseik kan zeker een rol spelen als constructiehout, vooral gezien de huidige schaarste en prijs van het Europees eiken. Je kunt ook zeggen dat er te veel hoogwaardig Europees eiken wordt gebruikt voor laagwaardige toepassingen.

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen via info@maartenvdvoorthout.nl.