Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Gevolgen van slechte oplatting voor Europees eiken

In het vorige artikel hebben we het belang goed oplatten besproken. In dit artikel gaan we in op de negatieve gevolgen van verkeerd oplatten op de houtkwaliteit. Deze worden aan de hand van een aantal voorbeelden worden besproken. Alle voorbeelden betreffen Europees eiken. Wanneer we over gedroogd spreken heeft het hout een vochtpercentage van 8 – 12 % en heeft daarvoor in speciale kamers gestaan waar het hout doormiddel van een hogere temperatuur, luchtcirculatie en -afvoer verder gedroogd wordt. Het is daarna geschikt voor binnen toepassingen (meubels, deuren, vloeren).

Voorbeelden van de gevolgen van slecht oplatten bij gedroogd hout

Foto 1: Gedroogd eiken. Eindlatten liggen niet boven elkaar zodat er kromme planken zijn ontstaan. Gevolgen voor de verwerking: meer uitval, gewenste dikte wordt niet gehaald en kromme planken na het schaven.

Foto 2: Gedroogd eiken. Latten zijn te kort zodat het hout is gaan kromtrekken, ook wel schotelen genoemd. Gevolgen voor de verwerking: na het schaven moet alle planken van een pak dezelfde dikte krijgen. De geschotelde planken zullen ruwe kanten laten zien omdat de gewenste dikte niet gehaald kan worden.

Foto 3: Gedroogd Europees eiken. Planken hebben niet allemaal dezelfde lengte zodat er vervormingen op het eind van de de plank zijn ontstaan. Gevolgen voor verwerking: meer uitval.

Foto 4: Gedroogd Europees eiken. Bij dit voorbeeld zie je dat de planken na droging ernstig geschoteld zijn. Dit heeft verschillende redenen: 1) door de openruimte ontstaat geen stabiel pak. Dit is heel belangrijk voor het drogen van deze brede (28 cm) delen; 2) In de droogkamer worden pakken hout op elkaar gestapeld. Hout met deze breedte moet altijd onderop staan. Door het gewicht van de pakken hout wordt het als het ware recht gedrukt. Dit is bij dit pak niet gebeurd; 3) Wanneer hout in de droogkamer gezet wordt moeten alle pakken ongeveer hetzelfde vochtgehalte hebben. Wanneer een pak vochtiger is dan het gemiddelde dan zal deze sneller drogen om dat het droogprogramma op het gemiddelde houtvochtpercentage wordt geprogrammeerd; en tenslotte 4) de houtkwaliteit kan heel rustiek zijn, met veel onvolkomenheden zoals grote noesten. Ook zijn de aanwezigheid van volle hartdelen een factor.

Voorbeelden van slecht oplatten bij vers- of lucht droog hout.

Foto 5: Vers eiken. De buitenste planken zijn netjes gestapeld. De middelste planken zijn onevenredig verdeeld. Tijdens droging zullen deze gaan vervormen. Er zal veel uitval optreden tijdens de verwerking.

Foto 6: Luchtdroog eiken. Dit pakket is matig opgelat: de latten liggen niet allemaal boven elkaar; de balkjes tussen de twee pakken liggen niet netjes boven de latten; de eindlatten liggen iets te ver naar buiten zodat ze tijdens transport eruit kunnen wippen; en de afstand tussen sommige latten is te groot. Tijdens zullen drogen zullen een aantal planken vervormen.

Conclusies
De gevolgen van verkeerd oplatten zijn groot voor de houtkwaliteit. De boven genoemde voorbeelden leren ons het volgende:

  • Stapellatjes moet altijd loodrecht boven elkaar gelegd worden;
  • De stappellatjes moeten lang genoeg zijn, liefst 2 cm aan beide zijden uitsteken;
  • De planken in een pak moeten dezelfde lengte hebben;
  • De planken moet naast elkaar in een pak gelegd worden zonder al te veel tussen ruimte max. 5 – 10 cm.

De foto hieronder toont pakken hout die goed opgelat zijn: alle latten liggen boven elkaar, de tussenafstand is overal hetzelfde en de balkjes liggen onder de latten.

Heb je vragen over oplatten en houtkwaliteit? Neem contact met ons op.