Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Inlands douglas, bekend voor buiten en onbekend voor binnen

Inlands douglas met noesten, gedroogd en geschaafd

Douglashout heeft in Nederland de laatste jaren als tuinhout en constructiehout een enorme opmars gemaakt. Het hout heeft een aantal voordelen: het is makkelijk te verwerken, goed beschikbaar en prijsgunstig.

Wat veel mensen niet weten is dat douglas ook heel goed binnenshuis voor vloeren, meubels en deuren gebruikt kan worden. Wanneer douglas afgewerkt wordt met een hard wax dan krijgt het een warme oranjeachtige gloed.

Wanneer douglas binnenshuis gebruikt wordt dan moet het wel een vochtpercentage hebben dat varieert van 9 – 12 %. Dit om de werking te verminderen. Wij verkopen alleen douglas dat geschikt is voor binnen gebruik en zijn daarom wat duurder.

Duurzaamheid
Douglashout valt in duurzaamheidklasse 3. Het is duurzamer dan onbehandeld grenen of vuren.

Verschillende kwaliteiten
Onze ervaringen met douglas zijn de volgende: inlands douglas is wat rustieker, heeft wat meer noesten en harsgangen terwijl Frans douglas minder noesten bevat. Waarschijnlijk komt dat door het bosbeheer in Frankrijk. Wanneer men bij jonge leeftijd de bomen opsnoeit krijgt men een dikkere noestvrije mantel.

Herkomst
Douglas (Pseudotsuga menziesii) is afkomstig uit het westen van Noord-Amerika en is rond 1850 in Nederland geïntroduceerd. In het begin van de vorige eeuw is het op grote schaal in Nederland, Frankrijk en Duitsland aangeplant. Tegenwoordig beslaat de soort ca. 7-8% van het Nederlandse bosareaal. De douglas is in het verleden veelal aangeplant in monoculturen (stichting robinia.nl).