Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Kwartiers gezaagd eiken

Kwartiersgezaagd hout en "spiegels"in eiken

Wanneer je het over de zogenaamde “spiegels” in eiken hebt, dan heb je te maken met het fenomeen kwartiers gezaagd hout. Kwartiers gezaagd hout heeft voor sommige houtliefhebbers een haast magische betekenis en zien zij als het mooiste, beste en het meeste exclusiefste stukje hout. Maar anderen vinden dit helemaal niet zo mooi en eerder saai, omdat het zo gelijkmatig is.

Bij zuiver kwartiers gezaagd hout staan de groeiringen loodrecht op de op de bovenzijde van de plank. De groeiringen zijn dan zichtbaar als evenwijdige lijnen die aan beide uiteinden van de plank op dezelfde plaats zichtbaar zijn.

Kwartiersgezaagd hout wordt gebruikt voor toepassingen waarbij de waterdichtheid zeer belangrijk is, zoals bij scheepsvloeren (vooral teak en iroko), houtenwijnvaten (vooral eiken) en houten badkuipen.  Ook vind je kwartiersgezaagd eiken vaak terug in oude kerkbanken en orgelbouw. Verder wordt het ook wel gebruikt in de instrumentbouw (bijvoorbeeld gitaar- en, klavecimbelbouw). Dit vanwege de sterkte.

Wij verkopen kleine hoeveelheden kwartiers gezaagd eiken. Deze producten staan niet op de webshop.

Nauwelijks krimp
Kwartiersgezaagd hout krimpt en zwelt bijna niet in de breedte maar wel wat in de dikte. De breedtekrimp (van vers gezaagd naar 12 % vochtgehalte) van kwartiersgezaagd eiken is ongeveer 2 % terwijl  die van dosse gezaagd ongeveer 5 % bedraagt. Daarom is kwartiersgezaagd hout veel stabieler dan dosse gezaagd hout (bron: houtinfo.nl)

Spiegels in eiken
Zoals we al weten komen spiegels voor op kwartiers gezaagde planken. Ze bestaan uit houtstralen, die in het hout voorkomen. Bij een bepaalde lichtinval zien ze er afhankelijk van de richting donkerder of lichter uit dan de omgeving. Spiegels vallen in de regel alleen op als de betreffende houtsoort heel hoge stralen heeft, zoals bij eiken. Bij de meeste houtsoorten moet echt heel goed gekeken worden om spiegeltjes te zien.

Beschikbaarheid
De beschikbaarheid van kwartiersgezaagd eikenhout is beperkt, omdat zagerijen liever dosse planken zagen die een beter rendement geven en bredere planken produceren. Fineerresten bestaan veelal uit kwartiersgezaagd hout.