Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Grenen, klassiek restauratiehout

Europees grenen met noesten, gedroogd en geschaafd

Grenenhout wordt net als vurenhout voor veel verschillende toepassingen gebruikt. Het wordt veel gebruikt als bouwhout, ramen, deuren, tussenvloeren, masten en houtbeplanking voor boten. Het aandeel vuren dat in de bouw wordt gebruikt is aanmerkelijk hoger. Daarnaast wordt het veel als tuinhout gebruikt nadat het geïmpregneerd is.

Er zijn veel verschillende kwaliteiten grenenhout en dit is afhankelijk van groeigebied en het bosbeheer. Wij voeren twee kwaliteiten grenen: grenen dat aan een zijde foutvrij en 40 mm dik is; en rustiek grenen met kleine noestjes van 20 mm dik.

Ons grenen is uitermate geschikt voor restauraties in oude monumentale gebouwen.

Duurzaamheid
Grenenhout is matig duurzaam en valt in duurzaamheidsklasse 3. De gebruiksduur van het kernhout is 10 – 15 jaar. Afhankelijk van de toepassing is het raadzaam om grenenhout met een beits of verf te behandelen aangezien niet al het hout kernhout is. Spinthout van grenen is een stuk minder duurzaam dan bovengenoemde duurzaamheidsklasse.

Grenenhout versus vurenhout
Vuren en grenen lijken op elkaar en zijn te onderscheiden op:
kernhout: grenen heeft donker gekleurd kernhout, vuren niet; de noesten bij vuren zijn mooi rond terwijl ze bij grenen groter en langwerpiger zijn (schietnoesten); en grenen is vettiger en zwaarder dan vuren.

Groeigebieden en herkomst
Het natuurlijk groeigebied van de grove den, het hout er van heet grenen, is Midden-, Noord,- en Oost Europa. Sinds de laatste ijstijd komt de grove den ook in West-Europa voor. Ons grenenhout is afkomstig uit Tsjechië.