Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Iroko, ook wel Afrikaans teak genoemd

Sapeli zonder noesten gedroogd en geschaafd

Iroko wordt wel Afrikaans teak genoemd vanwege het uiterlijk. Maar dat is dan ook de enige overeenkomst: verwerkingseigenschappen en prijs verschillen enorm. Iroko is een sterke en duurzame houtsoort die voor vele binnen en buiten toepassingen gebruikt wordt zoals bijvoorbeeld kozijnen, deuren, trappen, meubels, parket en terrassenbruggen.

Wij verkopen iroko in twee dikten: 20 mm dik en 40 mm dik in lengten die varieren. De kleur van iroko varieert van goudbruin tot geel en het heeft weinig noesten. Iroko heeft een fijne nerf maar kruisdraad komt ook voor. Dit is dat de vezels tegen elkaar in gegroeid zijn.

Deze houtsoort vergrijst buiten heel mooi wanneer het onbehandeld wordt toegepast.

Duurzaamheid
Iroko valt in duurzaamheidsklasse 1-2. De duurzaamheid kan per partij enorm verschillen. Dit heeft met de herkomst te maken.

Nadelen van iroko
Deze houtsoort heeft bij kleinere afmetingen de neiging to kromtrekken. Wanneer het behandeld wordt moet het goed ontvet worden. Bij bewerking raken beitels snel bot vanwege de kalk die in het hout zit. En tenslotte bevat het hout ook de stof chlorophorin waarvan je bij aanraking huidaandoeningen en onstekingen van de slijmbeurzen kunt krijgen.

Herkomst
Iroko is de commerciële handelsnamen voor twee botanische soorten:
Chlorophora regia A. Chev. komt uit de natte delen van het West-Afrikaanse regenwoud, van Gambia tot Kameroen; en Chlorophora excelsa (Welw.) benth. en Hock f. komt uit bostypes met meer bladverlies, van Senegal tot Mozambique en die wat droger zijn.