Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Kersen, een exclusieve houtsoort

Europees kersen met noesten, gedroogd en geschaafd

Amerikaanse kers (Prunus serotina) en Europese kers (Prunus avium) zijn houtsoorten die geliefd zijn om hun luxe- en warme uitstraling en gemakkelijke verwerking.

Bij de plankencentrale.nl verkopen wij alleen Europees kersenhout. Voorbeelden van toepassingen zijn: meubels, binnenbetimmeringen, parketvloeren, muziekinstrumenten en speelgoed.

De nerf van Europees kersen is groffer dan Amerikaans kersen. Amerikaans kersen is makkelijker verkrijgbaar in hogere kwaliteiten (weinig noesten) dan Europees kersen. De beschikbaarheid van Amerikaans kersen is groter dan van Europees kersen en beschikbaar in bekantrechthout. Tenslotte wordt Amerikaans kersenhout na verloop van tijd donkerderrood van kleur. De bewerkingseigenschappen zijn voor beide soorten gelijk.

Duurzaamheid
Kersenhout  heeft een matige duurzaamheid en is niet geschikt om buiten te gebruiken. Het valt in duurzaamheidsklasse 4- 5.

Houtkwaliteit
De kwaliteit van Europees kersenhout zoals wij die kennen varieert van foutvrij (weinig noesten) tot rustiek (met noesten en spint). Meestal wordt Europees kersen als onbekantrecht hout  aangeboden, dus als schaaldelen. Het wordt meestal niet gesorteerd, omdat de aanvoer beperkt is. Wij beschikken over leveranciers die planken zagen.

Groeigebieden
Het natuurlijke groeigebied van Europees kersen is het gematigde bosgebied van Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Het is een pioniersoort, dat wil zeggen het koloniseert bosgebieden waar geoogst is of land dat braak ligt. In het Europese verspreidingsgebied komt kersen voor in verschillende gemengde loofbosallianties, zoals eiken-beukenbossen, esdoorn-essen-iepenbossen, eikenhaagbeukbossen, beukenbossen en vochtige (moeras-)bossen in de uiterwaarden.