Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Lange eiken planken, een uniek product

Planken van 350 cm of 400 cm lang hebben een karakteristieke uitstraling en zijn ook bijzonder omdat je, vanwege de lengte, goed kan zien hoe de boom gegroeid is. Iedereen is onder de indruk van boomstammen met enorme diameters. Met deze planken haal je als het ware de natuur in huis!

Het vereist wel wat ruimte maar deze vierzijdig geschaafde planken zijn zeer geschikt om tafels van te maken. Ook worden ze wel gebruikt voor schappen en vloeren. Meubels van deze lange planken geven een bepalende sfeer aan je interieur.

Om mooi lange planken te produceren zijn stellen wij hoge kwaliteit aan het ruwe materiaal: de planken moeten recht zijn, mogen niet te veel noesten of andere gebreken hebben.

Duurzaamheid
Europees eiken valt in duurzaamheid klasse 2 of 3, dit is afhankelijk van het looizuurgehalte van het eiken. Looizuur biedt bescherming tegen bacterien en schimmels. Wij zouden deze lange planken niet buiten gebruiken vanwege het gevaar op vervorming.

Verwerking, een precieze klus!
Het drogen van deze lange planken vergt precisie: de drooglatten moeten recht onder elkaar gelegd worden en het vochtgehalte van het hout moet lager zijn dan 30 % voordat het droogkamer in moet. Ook het schaven vraagt speciale nauwkeurigheid: de doorvoersnelheid moet niet hoger zijn dan 5 m/min en twee of drie schaafgangen zijn nodig om de gewenste dikte of breedte te krijgen.
Enfin, er is veel vakmanschap nodig om tot een goed resultaat te komen.

Herkomst
Wij bezoeken al jaren leveranciers van eikenhout in Frankrijk, Duitsland en Tsjechie. Slechts enkele zagerijen kunnen deze lange planken produceren die aan onze kwaliteitseisen voldoen. We zorgen er ook voor dat we regelmatige aanvoer hebben.

Vochtgehalte
Dit hout is gedroogd tot 10 – 12 % vochtgehalte zodat het geschikt is voor interieur toepassingen.