Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Populierenhout, een prachtige lichte houtsoort

opulieren weinig noesten, gedroogd en geschaafd

Populierenhout is een onbekende houtsoort voor binneninterieurs.
Deze houtsoort wordt in Nederland het meest gebruikt in de emballage- en pallethoutindustrie. De laatste jaren vindt het zijn weg voor hoogwaardiger toepassingen zoals grafkisten, meubels, gevelbekleding nadat het gemodificeerd is en dakbeschot.

Nederlands populierenhout is noestiger, is groffer van structuur en varieert meer in kleur dan het Franse populieren dat egaler is en weinig noesten bevat. Bij buitengebruik is populieren is een weinig duurzame houtsoort en valt onbehandeld toegepast in duurzaamheidsklasse 5. Een nadeel van populierenhout is dat het zacht is.

Wij verkopen populierenhout uit Frankrijk in dikten van 20 mm en 34 mm.

Verwerking
Populieren is goed te zagen en te schaven. Op het tangentiale vlak van geschaafd hout kan trekhout ruwe of wollige plekken in het oppervlak veroorzaken. Trekhout wordt veroorzaakt doordat de stam tijdens groei scheefgroeit onder invloed van wind. Populierenhout droogt redelijk snel. Tijdens het drogen treedt vrij snel vervorming op. Om dit tegen te gaan dien pakken of stamdelen verzwaard te worden met bv beton (stelconplaten).

Belang voor de industrie
In Nederland is populier is de belangrijkste loofhoutsoort en de op een na belangrijkste boomsoort voor de Nederlandse rondhout verwerkende industrie. In 2017 was 23% van al het in Nederland verwerkte rondhout populier (155.000 m3). Hiervan kwam bijna driekwart uit Nederland (73%), de rest werd geïmporteerd uit België en Duitsland.

Herkomsten
Populieren behoren tot de familie van de wilgachtigen, de Salicaceae. Er zijn ongeveer 40 soorten in de noordelijke gematigde zone (Europa, Azië en Noord-Amerika). Slechts twee soorten zijn inheems in Nederland: de zwarte populier en de ratelpopulier. Vrij snel na de introductie van de Amerikaanse zwarte populier ontstonden er spontane kruisingen met als resultaat de canadapopulieren.
Populieren zijn worden aangeplant in open landschappen langs wegen, langs rivieren en kanalen, in bossen en bedrijfsterreinen. Ze zijn wind- en soms zeewindbestendig.