Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Sapeli, een houtsoort met een gelijkmatige struktuur

Sapeli zonder noesten gedroogd en geschaafd

Sapeli wordt in Nederland veel gebruikt voor kozijnen, deuren en trappen. Onze klanten gebruiken sapeli in de kleine jachtbouw.

Het is een fijne houtsoort om mee te werken: machinaal makkelijk te bewerken. Het is ook makkelijk af te werken met olie of lak.

De kleur van sapeli is roodachtig bruine kleur en soms met vaak een gouden glans.   De kenmerkende kruisdraad is soms onregelmatig. Zo krijgt het kwartierse hout zijn typische brede strepentekening van donkere en lichte banden. Op dosse heeft het hout een decoratieve vlamtekening. De nerf is matig fijn (houtinfobois.be).

Duurzaamheid
Sapeli is een matig duurzame houtsoort en valt in duurzaamheidsklasse 3. Het wordt ook in de botenbouw gebruikt maar dan wordt het afgewerkt met lak.

Bijzonderheidje!
Deze bomen worden wel 40 tot 50 meter hoog en hebben een diameter van 70 tot 120 cm. De rechte, takvrije, cilindrische stam is 15 tot 20 meter lang!

Herkomst
Sapelli is de commerciële naam voor de botanische soort Entandrophragma cylindricum Sprague. Het komt voor in het permanent groene tropische regenwoud van haast alle landen in Midden- en West-Afrika (o.a. Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, RD Congo, Congo-Brazzaville) (houtinfobois.be).