Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Vurenhout, ook geschikt voor hoogwaardige toepassingen

De toepassingen van vurenhout worden met name geassocieerd met het gebruik als bouwhout zoals bijvoorbeeld kapconstructies, binnenkozijnen, binnenconstructies en panlatten. Dit is ook wel logisch: in 2019 werd er 3,4 miljoen m3 naaldhout (waarvan het het grootste gedeelte vuren) in Nederland geimporteerd.

Minder bekend zijn de hoogwaardige toepassingen van vurenhout voor de vervaardiging van muziekinstrumenten. Vuren wordt gebruikt voor de bovenbladen van gitaren, bovenbladen van violen en cello’s, en orgels en klavecimbels. Daarnaast wordt vuren toegepast in de bouw van houtensportvliegtuigjes.

De kwaliteit van het hout voor bovengenoemde toepassingen moet hoog zijn: het betreft altijd kwartiers gezaagdhout zonder noesten. Vaak worden ook nog eisen gesteld aan de jaarringbreedte.

Duurzaamheid
Vuren is geen duurzame houtsoort en valt in duurzaamheidsklasse 5. Het is niet raadzaam deze houtsoort onbehandeld buiten te gebruiken.

Vuren versus grenen
Vuren en grenen lijken op elkaar en zijn te onderscheiden op:
1) kernhout: grenen heeft donder gekleurd kernhout, vuren niet; 2) de noesten bij vuren zijn mooi rond terwijl ze bij grenen groter en langwerpiger zijn (schietnoesten); en grenen is vettiger en zwaarder dan vuren.

Groeigebieden
Oorspronkelijk groeigebied van de fijnspar (Picea abies ) dat de houtsoort vuren levert,is het middengebergte van Midden- en  Zuidoost Europa. Een ander naturlijk groeigebied is Noord-Oost Europa. Op vele plaatsen (laagvlakten) in Europa aangeplant vanwege economische waarde.