Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Wengé, een black beauty!

Wengé gedroogd en geschaafd

Deze bijna zwarte houtsoort met zijn mooie tekening is afkomstig uit Gabon.

Onze klanten gebruiken dit hout voor meubelen en muziekinstrumenten. In het algemeen wordt het veel gebruikt voor parket- en strokenvloeren, trapleuningen, draaiwerk, beeldhouw- en houtsnijwerk.

Vroeger werd het ook gebruikt voor kozijnen, deuren en betimmeringen. Het is tegenwoordig een exclusieve houtsoort geworden. Hout geeft meubels of parket een zeer luxueuse uitstraling.

Duurzaamheid
Het kernhout heeft een hoge duurzaamheid (klasse 2) maar wij denken dat het niet veel meer buiten wordt toegepast omdat de beschikbaarheid beperkt is en er voldoende alternatieven zijn zoals gemodificeerd essen en douglas. Houtsoorten die veel meer voorradig en ook minder kostbaar zijn.

Oppervlaktebehandeling
Voordat het met olie, was of lak behandeld wordt moet het hout eerst ontvet worden. De inhoudstoffen kunnen uitloggen en kunnen met lak problemen veroorzaken. Het beste resultaat krijg je (vinden wij) wanneer je wenge met auro-olie behandelt en vervolgens in de hardwax (van hetzelfde merk) zet. Na uitboenen geeft het hout een hele mooie zijdeglans.

Panga panga
Wengé (botanische naam Millettia laurentii De Wild.) wordt vaak verkocht als panga panga (botanische naam Millettia stuhlmannii Taub.). De houtsoorten lijken veel op elkaar maar zijn te onderscheiden aan de kleur van de inhoudsstoffen: de vaten van wengé zijn opgevuld met witte stof en die van panga panga met een gele stof. Panga panga komt hoofdzakelijk uit Tanzania en Mozambique terwijl wengé uit Gabon en Congo komt.