Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Tel:   0317-310698   |  verkoop@plankencentrale.nl   |  Winkel geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur   |   Alles uit voorraad leverbaar!
Winkel geopend van maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur
Alles uit voorraad leverbaar!
Levering door heel Nederland voor € 35,00
Bij aankopen vanaf € 500,00 levering gratis
 

Schaaldelen met of zonder schors?

Wanneer je bij ons in de winkel de schaaldelen van de verschillende houtsoorten bekijkt zal het opvallen dat aan sommige schaaldelen de schors nog zit en dat deze bij andere ontbreekt. Dit heeft met de productie van de schaaldelen te maken. Het wel of niet verwijderen van de schors wordt bepaald voorafgaande aan het zagen van de stammen tot schaaldelen. Het verwijderen van de schors gebeurt met een ontschorser en niet elke zagerij beschikt over deze machine. Dus wanneer de zagerij niet over een ontschorser beschikt dan laat men de schors aan de te zagen stam zitten. Foto 1 toont een afbeelding van plaathout dat is ontschorst.


Foto 1: voorbeeld van eiken plaathout dat ontschorst is.

Voordelen van ontschorsen
Wanneer de stam voor het zagen ontschorst wordt kan de zager de kwaliteit beter beoordelen. Eventueel zand en ander vuil dat in de schors en bast zou kunnen zitten wordt hiermee ook verwijderd. De zaagbladen blijven daardoor langer scherp.

Wanneer na het zagen het hout wordt opgelat en aan de lucht gedroogd wordt en de schors is verwijderd, is het hout minder gevoelig voor insectaantastingen. De bast van sommige soorten zoals eiken zijn ideaal voor eitjes van de houtspintkever die zich daar kunnen ontwikkelen en het spinthout kunnen aantasten. Foto 2 is een voorbeeld van plaathout dat niet ontschorst is.


Foto 2: voorbeeld van eiken plaathout met schors.

Tijdens onze inkoop hebben we dus niet veel invloed op ontschorsen van plaathout voor de productie van schaaldelen. Wanneer schaaldelen nog schors hebben kan deze na verloop van tijd er afvallen. Dit hangt ook van de houtsoort af: bij schaaldelen van olijfhout blijf de schors in de regel zitten, bij notenhout valt deze er meestal af. Schaaldelen met schors geven een wat rustiekere uitstraling aan de tafel of wandplank.

Heb je vragen hier over? Neem dan contact met ons op.